Winnaars en donatie biljarttoernooi 2023

We kunnen terugkijken op een uitermate geslaagd toernooi weekend met een dikke 60 deelnemers in de spelsoorten libre en driebanden.

Winnaars

Pieter de Lange uit Scharsterbrug is winaar geworden in spelsoort libre.
Rob Verweij uit Joure is winnaar geworden in spelsoort driebanden. Heren nogmaals van harte gefeliciteerd!

Steun Gambia

Gambia, is een land in Afrika dat grenst aan Senegal en de Atlantische Oceaan. Het land bestaat uit een tamelijk smalle strook langs de Gambia-rivier. Gambia is zo’n 250 kilometer lang en slechts enige tientallen kilometers breed. Gambia is met een oppervlakte van 11.300 km2 het kleinste land op het Afrikaanse vasteland. De oppervlakte van Gambia is maar iets groter dan een vierde van Nederland. De economie van Gambia behoort tot de zwakste in de wereld. Volgens het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties leeft in Gambia 61,3% van de bevolking onder de grens. Er bestaat geen leerplicht in Gambia. Kinderen kunnen op elk moment van hun leven instromen, maar gebruikelijk is dat dit gebeurt op vijf- of zesjarige leeftijd. Het is verplicht om een schooluniform te dragen, waarvan de kosten betaald moeten worden door de ouders. Een vervolgopleiding wordt maar door zo’n 25% van de kinderen op het platteland gevolgd, deze kosten zijn geheel voor de ouders.

De familie Breed gaat al sinds 1999 naar Gambia. In 2002 hebben zij als gezin Gambia voor het eerst bezocht, en zijn daar in contact gekomen met de lokale bevolking, de armoede greep ze erg aan. Ze zijn in contact gekomen met 3 grote families (ongeveer 20 personen per familie). Zij ondersteunen de 3 families door middel van goederen die wij laten verschepen naar Gambia. Dit komt op naam van de familie aan, zodat zij de zekerheid hebben dat de goederen bij de families aankomt. De goederen die zij laten verschepen bestaan uit, kleding, schoenen, medicijnen, artikelen voor de persoonlijke verzorging, elektrische apparatuur, etc. De goederen gebruiken ze deels voor eigen gebruik, ze verkopen ook veel goederen zodat ze van dat geld henzelf kunnen voorzien van eten en drinken, en persoonlijke zorg.

Ook ondersteunen zij een lokale voetbalschool, deze krijgen de kleding en voetbalschoenen, zodat ze de sport kunnen beoefenen. Om dit alles mogelijk te maken krijgen zij steun van vele mensen uit onze omgeving, staan zij op markten (verkopen spullen uit Gambia), krijgen vrijwillige bijdragen van bedrijven en particulieren. Zij zijn geen stichting, ze gebruiken het geld om de goederen te verschepen en om het schoolgeld te betalen, iedere euro gaat rechtstreeks naar Gambia, het gaat op basis van vertrouwen.

Opbrengst

Een deel van de inleg van de spelers, plus veel gulle sponsoren, hebben een bedrag van € 1000,- bijeen gebracht.